Dotaz na R5

Dotaz na R5

Poslaťod Pazar » Ned 13. Máj 2012 12:28:15

Že jsem si koupil iCOM R5 z druhé ruky asi není třeba uvádět. Chyběla mu anténka, napájecí zdroj jeví známky dlouhodobého používání a částečného mechanického poškození. Ale, po vložení baterií jsem se hned dokázal intuitivně rychle naladit na frekvenci radiosondy a zkusit odlišnosti režimů AM, FM a WFM. Čili původní záměr koupě byl splněn. Zkoušel jsem napájení z baterií, akumulátorů i síťového zdroje. Celkem to fungovalo. Ale, nějak nepostačovala kapacita. Až včera jsem zjistil, že R5, i ve vypnutém stavu, si bere z baterií 74mA! Tím byla asi odhalena příčina malé výdrže baterií i "zmasakrování" dvou akumulátorů. Od Jendy jsem získal dokumentaci a příčinu nejprve hledal tam. Ale, v detailním schematu jsem baterie nenašel, i když blokové schema dost přesně specifikuje, ke kterým prvkům by měly být připojeny. Proto jsem R5 otevřel a snažil se zjistit, jak to vypadá v reálu. Plechové kontakty baterií dosedají na 2 plošky na tišťáku. Ovšem, zdá se, že + pól pokračuje prokovením jen na jeden konec kondenzátoru C504. Ve schematu ale baterie není namalovaná a měly by na tento konec kondenzátoru vést minimálně ještě 4 vývody IO Q500, R63, D500 a C500. Možná je jen chyba v obrázku tišťáku, ale zatím se mi nechce dál R5 rozebírat, abych zjistil reálný stav.

Proto prosím jen majitele R5, zda by pro mne nemohli změřit a potvrdit, že tento vysoký odběr ve vypnutém stavu opravdu není normální. Přivítal bych případný názor na důvod stavu u mne. Děkuji.
Prílohy
b3.jpg
b4.jpg
b1.jpg
b2.jpg
Obrázok užívateľa
Pazar
 
Príspevky: 1063
Registrovaný: Štv 16. Feb 2012 7:42:35
Bydlisko: Praha

Re: Dotaz na R5

Poslaťod Dano_OM1ATS » Ned 13. Máj 2012 14:36:28

Ahoj Pavle, ten plosak aj ked ma namalovane dve strany moze mat (a zrejme aj ma) viac vrstiev. Rozobrat R5 znamena povolit matku na SMA ant. konektore a na potenciometri no a este odletovat od seba plosaky (priletovane naspodu vrchnej dosky v rohoch), lebo pod vrchnym plosak su sroby. Mas pravdu, na scheme nieje bat. nakreslena, ale bateria ide urcite na D Q500 a potom na menic X102 a odtial na stabilizatory IC103 a IC104. IC103 je pad napatim stale a IC104 si zapina CPU. Priamo v napajani su C131, C135, tam by mohla byt chyba, keby niekto pripojil do najacieho konektora vyssie napatie ako 6V. Ale zda sa mi, ze - kontakt od plosky baterii je zoxidovany a skor tam by som hladal chybu, ci nebolo radio vo vlhkom prostredi, ale ci sa dokonca nevytiekla bateria, to by mohla byt pravdepodobna pricina zvyseneho odberu vo vypnutom stave - skrat od oxidacie niekde na plosaku. Odber vypnutej R5 na bateriovych kontaktoch ja cca 0.1mA.
Obrázok užívateľa
Dano_OM1ATS
 
Príspevky: 206
Registrovaný: Str 26. Okt 2011 22:17:42
Bydlisko: Bratislava

Re: Dotaz na R5

Poslaťod Miro » Pon 14. Máj 2012 8:40:26

Je tam kopec kondíkov a asi bude problém nájsť ten čo prepúšta. Jedine kadý vyletovať a pomerať. Skorej mám tušenie že batéria je pripojená na potenciál označený ako Vin. Vcc je za tranzistorom Q500. Vin ide ďalej cez delič na Ain2 na MCU čo je pravdepodobne meranie stavu batérie. V časti pri batérii je iba kondenzátor C504 čo je nejaká keramika ale vadný môže byť.

Potom následuje línia kondenzátorov a podozrieval by som hlavne tie elektrolitické. C131, C135, C129, C133, C130, C128. Ak by tam bol prístup tak by som ich skúsil pomerať alebo ak je možnosť niekde prerušiť IC102 pin 2 a zmerať prúd. Zistiť či je zvod pred alebo za IC102 by značne zvýšilo možnosť úspechu. Ostatné časti sú vo vypnutom stave mrtve tak by to papať nemalo. Mám tušenie že práve IC102 je zo spodnej strany dosky a bez rozobratia to bude problém.
Obrázok užívateľa
Miro
 
Príspevky: 585
Registrovaný: Pia 28. Okt 2011 9:11:04
Bydlisko: Senica JN88QQ

Re: Dotaz na R5

Poslaťod Miro » Pon 14. Máj 2012 8:47:37

IC 102 je prístupný po zdemontovaní zadného krytu. Je pod pocínovaným plieškom spolu s tlmivkou.
Obrázok užívateľa
Miro
 
Príspevky: 585
Registrovaný: Pia 28. Okt 2011 9:11:04
Bydlisko: Senica JN88QQ

Re: Dotaz na R5

Poslaťod Pazar » Pon 14. Máj 2012 11:23:42

Dano a Miro, děkuji za snahu poradit i rady samotné. Mne mátly obrázky tišťáku a to, co jsem viděl jen po odstranění zadního krytu. Asi je pravděpodobné, že jde o třívrstvou variantu, nebo je nějaká drátová spojka zespoda destičky, kam nevidím. Do dalšího kuchání se zatím nepouštím. Doma a dokonce už ani v práci, nemáme vhodnou technologii na odsávání cínu a letování SMD součástek. Zatím jsem ani nebyl schopen změřit odběr při zapnutém přijímači, digitální měřák, co jsem měl doma, zdrojovou část po zapnutí rozkmitává. Asi zkusím klasický analogový ručkový. Podle všeho je opravdu baterka připojena na sběrnici VIN. Možná je problém kolem regulace externího napájení. Přijímač funguje na akumulátory, i když se připojí vnější zdroj, ale při včerejším měření se zvedlo napětí na akumulátorech v režimu nabíjení jen o 0,01V, což by moc nenabíjelo. Přijímač ale funguje i bez baterií a akumulátorů, jen na vnější zdroj. Nápadné je i to, že při provozu s vnějším zdrojem se celý přijímač zahřívá, že to ruka vnímá. Když jsem ale rty hledal nejvyšší teplotu na odkrytovaných částech, žádné místo nevykazovalo poznatelný rozdíl. Při celkové kompaktnosti přijímače, množství plechového stínění, je asi oteplení rozváděno do celé jeho hmoty.

Pokud by byl jediný problém v poruše obvodu dobíjení, či regulace externího napájení, vystačil bych si i bez těchto funkcí. Na těch pár minut případného dohledávání sondy v bezprostředním okolí sondážky, kde budeme mít poměrně přesné koordináty GPS z DigiCORY, by baterie, nebo jinde dobíjené akumulátory, bohatě stačily.

Možná už vím, proč se prodávající R5 tak poměrně levně zbavil! Pro pro dlouhodobější mobilní příjem v tomto stavu opravdu není vhodný. :-(
Obrázok užívateľa
Pazar
 
Príspevky: 1063
Registrovaný: Štv 16. Feb 2012 7:42:35
Bydlisko: Praha

Re: Dotaz na R5

Poslaťod Miro » Pon 14. Máj 2012 11:57:48

Je možné že o tomto probléme predávajúci vedel. Nabíjanie je (aspoň u R6) potrebné nastaviť v menu ktoré vyskočí pri pripojení nabíjačky. Menu sa resetuje pri vytiahnutí batérií. Ked sa to raz nastaví a nevytahujú sa batérie tak zospáva posledná nastavená možnosť. Ked ale vytiahnem batérie tak sa režim nabíjania vypne a po pripojení externého zdroja sa zobrazí menu kde je v dvoch krokoch potrebné nastaviť funkciu nabíjania. Prvý krok je nastavenie NiNH batérie a potom povolenie samotného nabíjania cez voľbu YES. V opačnom prípade stanička iba prepne na napájanie z externého zdroja a vôbec nenabíja. To zahrievanie je tieš zaujímavá vec. R6 prevádzkujem aj s Accu (výdrž asi 14dní pri častom a dlhom používaní a 21dní pri kvalitnejších duracelkách). Niekedy to ide nonstop aj dva dni na zdroj a žiadne zahrievanie som nepozoroval.

Ešte pozerám čo by sa stalo ak by niekto pripojil externé napätie obrátene alebo tam pustil o niečo viac. Je to kvalitne blokované pomocou diód a odniesol by to asi tranzistor Q4. Následne by do procesora nešla hláška o pripojení ext. napájania a (ak to R5 má) by nevolalo ani menu pre nabíjanie. Skúsil by som znerať ten Q4 prípadne vyhodiť diodu D2 alebo D3 a pozrieť či klesol odber aj ked toto by malo robiť problém iba pri napájaní z ext. zdroja a nie aj navýšiť odber z batérie.
Obrázok užívateľa
Miro
 
Príspevky: 585
Registrovaný: Pia 28. Okt 2011 9:11:04
Bydlisko: Senica JN88QQ

Re: Dotaz na R5

Poslaťod Pazar » Pon 14. Máj 2012 19:03:36

Jen do diskuze přidávám další poznatky.

Ono to opravdu vypadá tak, že je někde svod, který ale zatím nebrání používání. Jen ty odběry. Ve vypnutém stavu bere kolem 70mA, po zapnutí až kolem 200mA, podle režimu. Ale třeba dobíjení akumulátorů asi je O.K. Dobíjecí menu je funkční a dobíjecí proud je kolem 125mA. Když připojím externí zdroj, tak poklesne proud z akumulátorů na 0 a pokud neaktivuji dobíjení, je jejich proud stále nulový, bez ohledu na zapnutí, nebo vypnutí R5. Čili logika i funkce dobíjení se zdají v pořádku, jen něco někde zbytečně teče do země, možná přes nějaký částečně "proražený" kondík? Tím by se dal vysvětlit i ten nezvyklý ohřev, někam se ty zbytečné miliwaty musí vyzářit.

Takže oprava asi je možná, ale ne pro mne, když nemám patřičné vybavení.
Prílohy
Odběr.jpg
Nabíjení.jpg
Obrázok užívateľa
Pazar
 
Príspevky: 1063
Registrovaný: Štv 16. Feb 2012 7:42:35
Bydlisko: Praha


Späť na Ostatné

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť